Dirigent

Jan Quintus Zwart is met ingang van 25 juni 2011 dirigent van ons koor. Hij is geboren in 1957 te Emmen. Hij ervaart zijn benoeming als muzikaal leider van ‘Praise Him' als een uitdaging.
Zijn eerste lessen ontving hij van zijn vader Willem Hendrik Zwart, organist van de Bovenkerk te Kampen en later van de Kamper pianopedagoge Corrie Nijkamp.
Vervolgens volgde hij orgel-, piano- en theorielessen aan de Kamper Muziekschool bij Henk Sleurink en Henk Bos.
Aan de Muziekpedagogische Academie te Leeuwarden volgde hij directielessen HaFaBra bij Piebe Bakker en Marcus Veenstra.
In eerste instantie was hij werkzaam als opnametechnicus en producer bij platenmaatschappij Mirasound vervolgens producer, label- en studiomanager bij Dureco Weesp en Strengholt Naarden.

 


Lees verder... >>

Hij is onafhankelijk producent voor CD en DVD producties en er zijn ook een aantal CD's van ons koor door hem geproduceerd.

In 1984 werd hij dirigent van zijn eerste koor, de Chr. Gem. Zangver. LOOFT DEN HEER te Notter, een koor waar hij nog steeds dirigent van is. Daarna maakte hij een stormachtige ontwikkeling door. Binnen korte tijd volgden diverse andere koren en werd hij “ontdekt” door de radio- en tv-producer Jan de Haan van de EO. Er volgden ontelbare radio en tv opnamen voor deze omroep voor programma's zoals: “Samen Zingen met Arie Pronk”; de “Zomeravond Zangvierdaagse”, “Nederland Zingt” (radio en tv), “Laat ons de Rustdag wijden”; de “EO Jongerendag”; de “EO Familiedag”; de “EO Fruitmanddag”en de “EO Nederland Zingt-Dag”. Ook maakte hij programma's voor de NCRV en was hij één van de hoofdpersonen in de NPS documentaire over KOORZANG IN NEDERLAND (Het uur van de wolf).

In 1993 werd dirigent van Het HOLLAND-KOOR en maakte hij voor de EO televisie diverse opnamen met dit koor in Israël. Jan Quintus Zwart trad ondermeer op voor de Nederlandse Koninklijke familie, de Sovjet president Michail Gorbatsjov, de Israelische presidenten Ehud Olmert & Benjamin Netanyahu, de burgemeester van Jeruzalem Teddy Kollak en vele anderen.

Met het gelegenheidskoor “The Dutch Concert Chorale” trad hij op in de beroemde “Cristal Cathedral” van de Amerikaanse televisiedominee Robert Schüller en met het DUTCH FESTIVAL CHOIR trad hij op in Coventery (GB) en Bern (CH).
Naast Mannenkoren te Hardenberg "HCM"(sinds 1986) en Zaandam "ZIM" (sinds 1999), Het HOLLAND-KOOR (vanaf 1993), de Chr. Gem. Zangver. LOOFT DEN HEER Notter (vanaf 1984) is hij dirigent van het Chr. Regionaal Koor VOICES (sinds 2001) en het Jongerenkoor PRAISE THE LORD te Notter (vanaf 1994). Daarnaast is hij artistiek leider van CATHARINA'S CHOIR & ORCHESTRA te Harderwijk.
Uit de jaartallen blijkt, dat als Jan Quintus ergens dirigent is, hij er een langdurige band mee weet op te bouwen. Zijn koorleden geven hem de grootste bevestiging dat hij op zijn plaats zit, of beter: staat. “Een organist zit in zijn eentje achter het orgel, maar als dirigent sta je voor de groep. Er is interactie, op het horizontale en verticale vlak.” Want waar mensen samen zingen, gebeurt er wat. “Terwijl koorleden het soms moeilijk vinden om hardop te bidden of uit de Bijbel te lezen, zingen ze vaak de meest gevoelige teksten uit volle borst. En gemeend. Zo nu en dan zie je iemand in het koor een traantje wegpinken, bijvoorbeeld als een lied aansluit bij wat diegene heeft meegemaakt. Daar heb je het dan ook over; met een koor deel je lief en leed.”
In 2009 vierde hij zijn 25 jarig jubileum als dirigent en werd hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Tenslotte kunnen we nog vermelden dat Jan Quintus Zwart getrouwd is en drie kinderen heeft.Vanaf 1 januari 2024 is de

nieuwe repetitielocatie: 

Zalencentrum van St. Vrienden

van De Hoop

Provincialeweg 122

3329 KP  DordrechtEerstvolgende concert: 27 juni Kerkbuurt 131, Sliedrecht Grote Kerk